GD&A Seminarie "Warm(t)e-netten voor/door het lokaal bestuur" te Lokeren
Als trouwe partner van lokale besturen heeft GD&A Advocaten een opleiding op maat uitgewerkt over de warmtenetten.

Vlaanderen bouwt -samen met zijn lokale besturen- mee aan een klimaatneutraal Europa tegen 2050. In het Vlaams regeerakkoord wordt ernaar gestreefd om tijdens de huidige legislatuur samen te werken aan een warm (en welvarend) Vlaanderen, onder andere door het zetten van (grote) stappen in duurzame warmte (en koude).
Waar Vlaanderen in de zomer van 2023 al zo’n 95 (lokale) warmtenetten telde (zowel in industriegebieden als woonwijken met een dichte bebouwing), denken steeds meer steden en gemeenten na over de aanleg van een warmtenet (hetzij op eigen initiatief hetzij op vraag van een projectontwikkelaar).
Gelet op de uitfasering van het aardgas, de diverse klimaatverbintenissen en -engagementen die lokale besturen de voorbije jaren (veelvuldig) zijn aangegaan (in o.a. het LEKP), … hoeft dit niet te verbazen.
Met uitzondering van een aantal voorlopers, zijn heel wat steden en gemeenten in Vlaanderen vandaag evenwel nog zoekend op het terrein van warmtenetten. Bij de aanleg van een warmtenet komen dan ook heel wat vragen kijken over de rol die gemeente hierin kan/moet spelen, de inzet van de publieke ruimte en instrumenten, de wijze waarop een warmtenet in de markt kan/moet geplaatst worden, …
Als trouwe partner van lokale besturen heeft GD&A Advocaten een opleiding op maat uitgewerkt, waarin de meest prangende vragen over het realiseren van warmtenetten in een lokale context uitgebreid worden besproken én praktisch worden uitgediept. Komen (o.a.) aan bod:
- De rollen en instrumenten van een lokaal bestuur met betrekking tot warmte-initiatieven, in een juridisch vacuüm;
- Het lokaal bestuur in een warm(t)e-regierol: (financieel) stimuleren, faciliteren, en/of reglementeren van lokale warmte-initiatieven;
- Het lokaal bestuur in een warm(t)e- actorrol: het aanbesteden van een warmtenet als PPS-project, als overheidsopdracht of als concessieopdracht (met concrete tips en aandachtspunten);
- De realisatie van een warmtenet in het licht van een beheersoverdracht aan Fluvius: nood aan lokale warmtereglementering (en hoe moet deze er dan uitzien?);
- De zin (of onzin) van een lokaal Warmte- of Klimaatbedrijf…
En dit alles doorweven van enkele intrigerende getuigenissen van ervaringsdeskundigen uit het lokale warmtelandschap.
Er is uiteraard mogelijkheid tot vraagstelling gedurende de presentaties alsook op de aansluitende champagne-receptie.
Met warme groeten!
Doelgroep: medewerkers en mandatarissen van lokale en provinciale besturen en streekintercommunales
Sprekers: Wouter Rubens, Robin Depoorter, Sam Van Asch