Boek 7 Burgerlijk Wetboek: de wijzigingen voor (lokale) besturen

Sinds de wet van 13 april 2019 tot invoering van een Burgerlijk Wetboek (en tot invoering van Boek 8 “Bewijs”) kent ons Burgerlijk Wetboek een grondige modernisering. De afgelopen jaren werden stapsgewijs nieuwe boeken toegevoegd aan het (nieuwe) Burgerlijk Wetboek.

Op 20 februari 2025 werd het gewijzigd Wetsvoorstel tot invoering van Boek 7 “Bijzondere contracten” ingediend. Boek 7 biedt een wettelijk kader voor contracten met betrekking tot koop, ruil, huur, bruikleen, diensten, dading, etc. 

Met deze nieuwsbrief geven we u een overzicht van de meest relevante vooropgestelde wijzigingen voor uw (lokaal) bestuur. Het één en het ander kan opnieuw worden toegelicht in een in-house opleiding op maat.

Lees meer
Windturbines pal in woongebied? Vlaamse overheid onderzoekt bestemmingsneutraliteit voor hernieuwbare energie

De Vlaamse overheid is gestart met een onderzoek naar de milieueffecten van bestemmingsneutraliteit voor hernieuwbare energie. Concreet wordt onderzocht om in alle planbestemmingen installaties voor het opwekken van hernieuwbare energie – waaronder windturbines – toe te laten.

Lees meer
Inzake de (on)grondwettigheid van het Ontslagdecreet – lopen de arbeidsrechtbanken vooruit op het oordeel van het Grondwettelijk Hof?

Bespreking van het vonnis van de arbeidsrechtbank Antwerpen (afdeling Antwerpen) van 3 februari 2025

Als resultaat van een lopende tuchtprocedure tegen een statutair personeelslid besloot de werkgever om tot ontslag over te gaan krachtens het Ontslagdecreet. Het ontslagen statutair personeelslid stapte naar de rechtbank en verzocht de arbeidsrechter onder andere om enkele prejudiciële vragen te stellen inzake de (on)grondwettigheid van het Ontslagdecreet. De arbeidsrechtbank Antwerpen liet duidelijk in zijn kaarten zien.

Lees meer
De Raad van State bevestigt: de overstap naar een kostenefficiënter alternatief is een wettig motief voor niet-plaatsing

In een recent arrest ging de Raad van State in op de mogelijkheid voor een aanbesteder om een opdracht niet te plaatsen. De Raad bevestigde dat deze beslissing op eender welk moment van de plaatsingsprocedure kan worden genomen, zolang de opdracht niet werd gesloten. In lijn met zijn eerdere rechtspraak toetste de Raad de motivering voor dergelijke beslissing (zeer) terughoudend. Een overstap naar een ander, kostenefficiënter alternatief maakt een wettig motief uit.

Lees meer
Strategische vastgoedprojecten, een opleiding op maat van uw bestuur

De ontwikkeling van een nieuwe sport, cultuur- of jeugdsite, de herbestemming van een beschermde pastorij, de valorisatie van onderbenutte percelen, het creëren van open ruimte, ... het is een kleine greep uit de talloze (vastgoed)projecten die spoedig een plaatsje krijgen in de meerjarenplanningen van de (lokale) besturen.

In deze opleiding geven wij u een overzicht van de (juridische) aandachtspunten waarrond u dergelijke projecten dient te laveren, alsook geven we opportuniteiten mee die uw bestuur best niet onderbenut laat.

Lees meer
Inhouse workshop btw lokale besturen

GD&A Advocaten biedt een unieke combinatie van opleiding en praktisch advies op uw kantoor. De btw blijft voor lokale besturen een complexe materie. Bovendien zijn de algemene regels en richtlijnen soms moeilijk toe te passen op de praktijk van de lokale besturen.

Lees meer