Duidelijkheid over de buitenschoolse opvang: opluchting of paniek bij de lokale besturen?

4 maart 2025

Na de belofte om 80 miljoen euro bijkomend budget (boven het reeds bestaande budget) vrij te maken voor de buitenschoolse opvang, schept de Vlaamse regering nu ook duidelijkheid over de verdeling van deze middelen tussen de lokale besturen en over de termijnen voor de implementatie van de buitenschoolse opvang en activiteiten, het zogenaamde BOA-decreet. Het decreet voorziet twee belangrijke taken voor de lokale besturen op vlak van buitenschoolse opvang : (i) het lokaal bestuur is verantwoordelijk om te beslissen over de verdeling van de middelen (BOA-subsidies, aanvullende financiële middelen, maar ook personele, infrastructurele en logistieke middelen) ; (ii) het is de taak van het lokaal bestuur om een beleid rond de buitenschoolse opvang en activiteiten te ontwikkelen waarbij optimaal wordt rekening gehouden met de lokale noden en behoeften. Het lokaal bestuur werkt hiervoor samen met partners binnen een lokaal samenwerkingsverband.

Recente verduidelijking

Elk lokaal bestuur krijgt vanaf 1 januari 2026 van Vlaanderen een basisbedrag per kind voor het realiseren van een voldoende en kwaliteitsvol aanbod buitenschoolse kinderopvang en activiteiten. Voor kwetsbare kinderen wordt dit bedrag verhoogd, om zo een inclusieve opvang te garanderen.

Voor 2025 en 2026 kunnen de lokale besturen een specifieke subsidie krijgen voor regie en coördinatie. Hiermee zouden ze zich maximaal moeten kunnen voorbereiden op de taken die het BOA-decreet hen toekent.

De lokale besturen die vreesden financieel achteruit te gaan met het BOA-decreet, zullen een compensatie ontvangen. Dit zorgt ervoor dat geen enkel lokaal bestuur middelen zal verliezen (alleszins niet tot 2031).

Op de exacte cijfers, is het nog even wachten … Het Agentschap Opgroeien heeft zich alvast geëngageerd om vóór eind april elk lokaal bestuur op maat te informeren over haar specifieke situatie en berekening.

De lokale besturen kunnen ervoor kiezen om reeds vanaf 1 januari 2026 in te stappen in de decretale regeling en een basisbedrag per kind te ontvangen, op voorwaarde dat zij de BOA-opdrachten volledig realiseren. Lokale besturen die meer tijd nodig hebben, kunnen de opstart uitstellen tot 1 september 2026.

Lokale besturen aan zet

De VVSG reageert opgelucht: er is nu duidelijkheid en dankzij deze betekenisvolle ondersteuning kunnen steden en gemeenten hun beleid uittekenen richting 1 januari 2026 en daarna. Toch zijn er ook een aantal gemeenten, die de schrik om het hart slaat. De extra middelen brengen immers een omvangrijke taak mee voor de lokale besturen. De regierol die vanaf 1 januari 2026 wordt toegewezen aan de lokale besturen, vraagt om een pedagogische visie, samenwerking tussen verschillende diensten en actoren, de nodige infrastructuur, personeel., … Vooral voor kleinere gemeenten is dit een grote uitdaging.

Onze expertise en diensten

Bij GD&A Advocaten bieden we op maat gemaakte trajectbegeleiding aan bij de keuze van de meest gepaste organisatie- en beheersstructuur voor buitenschoolse opvang : lokaal bestuur als regisseur én actor (in eigen beheer of verzelfstandigd) vs. lokaal bestuur als regisseur (uitbesteding via een overheidsopdracht of subsidiereglement). Onze experts staan klaar om u te helpen de gewenste structuur te realiseren.

Mis bovendien ons informatieve webinar niet, waarin we de verschillende beheersstructuren en organisatorische mogelijkheden bespreken voor buitenschoolse opvang. Dit webinar is ‘on demand’ beschikbaar op onze website.

Wij staan alvast klaar om de lokale besturen te ondersteunen bij hun belangrijke taak om ervoor te zorgen dat elk kind ook in de toekomst toegang heeft tot kwalitatieve naschoolse opvang.

Audacia pro muro et scuto opus!